Wiele osób pije kawę z tego względu, że pozwala ona usunąć oznaki zmęczenia i senność dzięki pobudzeniu kory mózgowej, a przez to całego centralnego układu nerwowego. Po wypiciu kawy kofeina jest bardzo szybko i prawie całkowicie wchłaniana z przewodu pokarmowego do układu krążenia.Zwiększone stężenie kofeiny utrzymuje się przez około 4 godziny.
Wszystkie rodzaje kawy, które Amway ma w swojej ofercie to 100% Arabica.
Charakterystyka
- Wyprodukowana w 100% z ziaren kawy arabica.
- Pakowana próżniowo po zakończeniu procesu palenia ziaren, co służy zachowaniu aromatu.
- Podstawą wszystkich rodzajów kaw są równomiernie palone ziarna.
- Zawierają kofeinę - łagodny środek pobudzający.
- Kawa ma niską wartość kaloryczną, zawiera małe ilości tłuszczów i węglowodanów.
W przeciwieństwie do kawy espresso daje delikatniejszy napar. W produkcie stosowana jest mieszanka kaw z Ameryki Środkowej (Peru, Kolumbii, Gwatemali, Hondurasu) i Brazylii. Dokładny skład mieszanki może się różnić, ze względu na zmieniającą się jakości ziaren kawy. Zawsze jest to jednak w 100% arabica.
Opakowania próżniowe.
Przygotowanie
Kawę mieloną zaparza się przez zalanie jej gorącą wodą. Ilość kawy zależy od indywidualnych upodobań i smaku. Najczęściej popełnianym błędem podczas przygotowywania kawy mielonej jest stosowanie niewystarczającej jej ilości. Kawa ta musi być zalana gorącą wodą, a najlepszy smak osiąga się używając wody o temperaturze 95-98°C (nie wrzącej) i wypijając napój w przeciągu 15-20 minut. Wszelkie niedopite resztki powinny być wylane.